Čet. lis 21st, 2021

Nogometni klub Zoljan

Članica:Nogometni klub Zoljan
Adresa:Našička 22/a, 31500 Zoljan
Telefon:Ivan Katavić: 099 2126 890
E-mail:nkzoljan@gmail.com
Web: https://hr-hr.facebook.com/nkzoljan1975
Sport:Nogomet

O klubu:

Moto: Svi na Obarak, svi za Zoljan.

NK Zoljan je nogometni klub iz Zoljana nedaleko od Našica u Osječko-baranjskoj županiji. Nogometni klub Zoljan osnovan je 19.siječnja 1975. g., ali nogomet se u Zoljanu igrao i mnogo prije. Naime, tadašnji klub djelovao je pod imenom NK Krndija Zoljan, a osnovan je 1961.g. Sve ove godine NK Zoljan je nastupao u ligama NS Našice, a najviši rang natjecanja kroz povijest je 2. ŽNL Našice. U Nogometnom klubu Zoljan od davnina se posebno radilo sa mladima što je rezultiralo sa jako dobrim rezultatima u mlađim kategorijama kroz povijest. Prvi predsjednik kluba bio je Ivan Formbaher, a nakon njega se izmijenilo 12 predsjednika, njih nekolicina po nekoliko puta. Kroz povijest kluba prošlo je mnoštvo igrača, kako domaćih tako i igrača iz susjednih mjesta te oko dvadesetak trenera koji su ostavili neizbrisiv trag u povijesti Nogometnog kluba Zoljan. Bilo je tu dobrih i loših rezultata, dobrih i loših uprava, ali klub je uvijek bio iznad svega te njegov rad nikad nije dolazio u pitanje. Klub trenutno nastupa u 2. ŽNL Našice. Uz seniore u klubu nastupaju još početnici i juniori.

Nema puno živih igrača ili gledatelja koji još pamte prve početke igranja nogmeta u Zoljanu, prije novog formiranja kluba Zoljan 1975. godine. To zapravo u početku i nije bilo neko organizirano igranje kroz lige ili natjecanja, ali vrijedno je spomena jer se neka vrsta prijateljskih ili pripremnih utakmica odigravala u to vrijeme.

Prema kazivanju Mirka Zora prvi ozbiljni i organizirani počeci igranja nogometa u Zoljanu zbili su se na prostoru današnjeg rasadnika u Zoljanu, na mjestu pokraj dva brdašca koje su mještani zvali „Vrag i vražica“. To je bila zemlja podignuta kao grudobran, a taj prostor koristio se kao streljana. To je bio neravan teren (livada) koju su pojedinci pokosili i iskrčili te tako osigurali prostor na kojem se moglo igrati nogomet. Ti početci sežu nekoliko godina poslije Drugog svjetskog rata, početkom 50-tih i kasnije. To su bila okupljanja nekoliko dječaka ili osoba koje su u to vrijeme pokušale organizirati utakmice ili igrati nogomet.

Opseg rada i djelovanja odvijao se putem odigravanja utakmica sa klubovima i ekipama iz bliže i dalje okoline, pa tako možemo napomenuti da se igralo i s klubovima iz susjednih općina Đurđenovaca i Donjeg Miholjca.

Do kraja pedesetih godina to je bio jedini način organiziranog igranja nogometa, jer klub nije bio još službeno osnovan, a igrači nisu bili registrirani. Neki od tadašnjih aktivnih klubova sa područja Našica igrali su u tadašnjim ligama na području Slavonije, koju je organizirao Osječki nogometni podsavez.

Početkom sedamdesetih godina veći broj mladića iz Zoljana nastupao je za klubove iz bliže okolice (Našice, Seona, Motičina) te se pojavila skupina koja je pokazivala interes da se u Zoljanu osnuje nogometni klub. Na njihovu se inicijativu i uz svesrdnu podršku tadašnjeg predsjednika Mjesnog odbora Zoljan, Ive Stanića, prišlo prikupljanju potrebite dokumentacije i predradnji za osnivanje nogometnog kluba. To je i učinjeno i klub do danas uspješno djeluje.

Uspjesi kluba: SENIORI —> 1. mjesto LNS Našice (2010/11)
—> 1. mjesto LNS Našice (2017/18)
JUNIORI —> 1.mjesto Liga mladeži NS Našice (2009/10)
—> 1.mjesto Liga mladeži NS Našice (2010/11)
PIONIRI —-> 1.mjesto Liga mladeži NS Našice (2008/09)
—-> 1.mjesto Liga mladeži NS Našice (2018/19)
—-> Najbolja mlada ekipa grada Našica (2008. g.)

Kalendar

listopad 2021
P U S Č P S N
« ruj    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031