Uto. lis 4th, 2022

Nogometni klub Brezik

ČlanicaNK BREZIK
Adresa:B. Jelačića85, 31500 Brezik
Telefon:Ivan Vulić 091 261 3232
e-mail:nk.brezik@gmail.com
web:https://www.facebook.com/NkBrezik/
Sport:Nogomet

Počeci nogometa u Breziku

Nogometni klub Brezik osnovan je 1959. godine pod imenom NK „Omladinac“, te se od tada neprekidno natječe u okviru lokalnih regionalnih liga našičkoga kraja.

Glavni organizator i osnivač kluba bio je Dušan Radmanović – Labud. On je okupio mladiće iz Brezika i okolnih sela koji su se rado odazivali i dugi niz godina igrali u Breziku. Prvih godina od osnutka kluba nije bilo službenih natjecanja, te su se uglavnom igrali turniri i prijateljske utakmice gdje je ekipa postizala zapažene uspjehe.

Prvo igralište napravljeno je na brijegu, tzv. „pašnjaku“, koje je kasnije nazvano „Grbavica“. Svlačionice su se nalazile u Šalapanci u seoskoj kući na kućnom broju 33.

Osnivanjem Nogometnog centra Našice, koji 1961. godine prerasta u Nogometno središte Našice, formiraju se lige i počinju službena natjecanja u koja se uključuje i NK “Omladinac” iz Brezika. Na utakmice se u to vrijeme uglavnom putovalo zaprežnim kolima ili pješice, gdje su ta putovanja trajala i po nekoliko sati, ali ništa nije bilo teško kada je nogomet u pitanju, jer je to bila jedina zabava tadašnje mladeži u selu. Kroz klub je prošlo mnogo generacija igrača među kojima je bio velik broj nadarenih, ali nećemo ih ovdje nabrajati da ne bismo nekoga izostavili, a svi su oni na neki način dali svoj doprinos u radu kluba.

Šezdesetih i sedamdesetih godina organizirali su se turniri u više sportova kao što su nogomet, trčanje, skok u dalj, kamena s ramena i sl. Ti turniri su tada bili vrlo popularni i okupljali su velik broj natjecatelja i publike.

Sedamdesetih godina prošlog stoljeća klub je imao dvije selekcije igrača koji su nastupali u službenim natjecanjima. Drugu selekciju činili su mlađi igrači koji su nastupali pod nazivom NK „Orljava“.

Godine 1976. izgrađeno je novo igralište, a 1982. godine i svlačionice u sklopu mjesnog doma, čime klub dobiva bolje uvjete za rad i za postizanje boljih rezultata. Od većih uspjeha može se izdvojiti igranje nekoliko finala kupa NS Našice.

U rujnu 1989. godine povodom proslave 30 godina rada kluba odigrana je utakmica protiv prvoligaša NK Osijeka (ondašnjeg stalnog člana prve Jugoslavenske lige). Tada su za NK „Omladinac“ iz Brezika nastupali: Luka Dundović, Franjo Baričević, Marijan Vulić, Dragan Gorupić, Milan Olbina, Vjekoslav Vulić, Josip Šimičević, Franjo Rončević, Željko Knežević, Damir Vulić, Stipe Baričević, Ivan Knežević, Marijan Baričević, Slavko Nekić, Miroslav Baričević, Mario Baričević, a trener je bio Šime Baričević.

Nakon demokratskih promjena i osamostaljenja Republike Hrvatske klub 1991. godine mijenja ime u NK „Brezik“, pod kojim i sada djeluje. Godine 1993. predsjednik kluba postaje Damir Mijić – Micko koji pomaže klubu materijalno i drugim oblicima suradnje. U njegovom razdoblju klub je u sezoni 1998/99 osvojio prvo mjesto u Drugoj županijskoj nogometnoj ligi, skupina Đakovo-Našice. Pod vodstvom trenera Zdravka Šarlije u sezoni 1998./99. nastupili su: Damir Vulić, Zlatko Đuroković, Danijel Tepeš, Ivica Maslak, Grgo Musa, Mato i Zoran Kljajić, Damir Stanić, Dražen Maričić, Bernard Kurtanjek, Ivica Rebić, Nebojša Balen, Renato Kuzminski, Dragutin Kovačić, Tomislav Dundović, Mišo Rodić, Milan Pajčin, Valentin, Darko i Miroslav Baričević, Mile Nekić i Jurica Matek. Najbolji strijelac bio je Nebojša Balen s 22 pogotka, dok je vratar Damir Vulić odigrao sve utakmice.

Devedesetih godina na nogometnom igralištu počinju se organizirati turniri u boćanju na travi, koji su vrlo popularni i dobro posjećeni, te se redovito organiziraju svake godine.

Godine 2004. napravljena je rekonstrukcija nogometnog igrališta s novim kućicama i proširenim dimenzijama igrališta na 100 x 50 m, a 2006. godine postavljene su zaštitne mreže iza golova.

Klub je u sezoni 2006./07. osvojio prvo mjesto u Ligi NS Našice, a pod vodstvom trenera Zdravka Šarlije nastupili su: Antonio Arnold, Damir Baričević, Kuzman Baričević, Valentin Baričević, Marin Bošnjaković, Franjo Božiček, Robert Brkić, Miroslav Grgurić, Tomislav Knežević, Matej Knežević, Milan Knežević, Ivan Majer, Ivan Nekić, Stjepan Rončević, Goran Vojnović, Grga Vulić i Ivan Vulić. Predsjednik kluba bio je Franjo Baričević.

Nakon nekoliko godina provedenih u Drugoj županijskoj nogometnoj ligi Našice, 2010. godine klub ispada u niži rang natjecanja.

Godine 2014. završeno je renoviranje svlačionica i službenih prostorija, a na igralištu je izgrađena rasvjeta koja osvjetljava pola terena.

U sezoni 2014./15. klub ponovno osvaja prvo mjesto u Ligi NS Našice, a pod vodstvom trenera Zdravka Šarlije nastupili su: Ante Baričević, Valentin Baričević, Luka Bošnjaković, Petar Čiček, Zlatko Čikvar, Dino Đomešić, David Galić, Deni Gladović, Antonio Ivančić, Robert Jakovljević, Dalibor Kaselj, Manuel Jurekić, Toni Kljajić, Matija Laslavić, Karlo Mandić, Božo Mioč, Ivan Nekić, Matej Nekić, Tomislav Pejak, Matej Pokrivka, Stjepan Rončević, Danijel Sinković, Matej Šaško, Mihael Šimeg, Ivan Vida, Ivan Vulić, Josip Vulić i Mario Vulić. Najbolji strijelac bio je Ivan Vulić sa 17 pogodaka, koji je i odigrao sve utakmice. Predsjednik je bio Ivan Nekić.

Sljedeće godine klub se vraća u Ligu NS Našice nakon poraza u kvalifikacijama od susjeda NK „Šipovac“.

NK „Brezik“ trenutno se natječe u Ligi NS Našice. U klubu treniraju samo seniori, dok su nekad aktivni bili i pioniri i juniori, a neko vrijeme i veterani. Osim redovnog natjecanja u ligama Nogometnog središta Našice, klub redovito sudjeluje na raznim nogometnim turnirima, te redovito organizira turnire u nogometu i boćanju na travi.

Sadašnji dres NK „Brezika“ je kombinacija crvene i plave boje.

Godine 2019. klub će obilježiti 60 godina postojanja.

Predsjednici kluba bili su: Dušan Radmanović, Josip Knežević, Mate Knežević, Josip Juričević, Damir Mijić, Šime Baričević, Franjo Baričević, Valentin Baričević, Ivan Nekić, Ivica Knežević i Slaven Slivar.

Igrače su trenirali i za nastupe pripremali: Dušan Radmanović, Mate Knežević, Stjepan Alošinac-Komić, Martin Vulić, Šime Baričević, Ivan Juričević, Zdravko Šarlija, Franjo Baričević, Alen Krištofik i Igor Bulut.

Osobit doprinos radu kluba dao je Ivan Sekulić Braco koji već više desetljeća obnaša dužnost fizioterapeuta.

 

Kalendar

listopad 2022
P U S Č P S N
« ruj    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31